Hvordan vælger man a-kasse som selvstændig?

Lau Christensen / 2 år siden

Dette er et gæsteindlæg udarbejdet i samarbejde med a-kasse-guiden.dk

Når man er selvstændig erhvervsdrivende, er det nærliggende at tænke, at man ikke behøver at være medlem af en a-kasse. At man ikke er lønmodtager, er dog ikke noget, der udelukker én fra, at man pludselig kan stå uden indkomst.

Derfor er det selvfølgelig en god idé, at man som selvstændig melder sig ind i en a-kasse. Har du besluttet dig for at gøre dette, er det dog vigtigt at vælge med omhu. Det er nemlig ikke alle a-kasser på det danske marked, der vil være et ideelt valg som selvstændig.

Sådan vælger du den rette a-kasse

Der findes flere a kasser for selvstændige på det danske marked. Det er dog langt fra dem alle, der kun har fokus på selvstændige. Er det et krav, skal du være opmærksom på, at du vil have et meget begrænset udvalg af vælge fra.

Selvom en a-kasse ikke kun har fokus på selvstændige, er det dog ikke ensbetydende med, at det ikke kan være et godt valg for dig, der driver egen virksomhed. Det vigtigste er at sikre, at den konkrete a-kasse kan tilbyde dig noget, der giver mening at betale for.

Vælger du en a-kasse med stor viden om iværksætteri og drift af virksomhed, vil det være muligt at bruge den som sparringspartner. Her vil du nemlig kunne få kyndig vejledning og brugbare råd, der kan hjælpe dig med at føre din forretning i den rette retning.

Dette bør være i fokus

Når du skal vælge din a-kasse, er der flere aspekter, der bør være i fokus. Derfor er det også nødvendigt at tage sig god tid til at vælge. Blandt andet bør følgende inddrages i dine overvejelser og vurderinger, inden du træffer din endegyldige beslutning:

 • Hvad er prisen? – Det er vigtigt at holde øje med prisen, da ikke alle a-kasser er lige billige at være medlem af. I denne forbindelse skal det understreges, at det ikke har noget at sige ift. din dagpengesats – den er nemlig ens hos alle a-kasser.
 • Har a-kassen særlige kompetencer? – Inden du vælger en a-kasse, er det en god idé at undersøge, om den har særlige kompetencer, du kan trække på. Med dette menes, at du som selvstændig skal vælge en a-kasse, der kan give kyndig rådgivning.
 • Har de kontorer flere steder i landet? – Skulle det ske, at du går konkurs, eller af anden grund bliver nødt til at lukke din forretning, skal du ofte møde fysisk op hos din a-kasse. Sørg derfor for, at de har et kontor i nærheden af din bopæl.
 • Er det en a-kasse med et godt renommé? – Desværre er det ikke alle a-kasse, der har et lige godt renommé. Inden du melder dig ind i en a-kasse, gør du derfor klogt i at sikre, at deres nuværende og tidligere medlemmer har en høj kundetilfredshed.

Kan selvstændige få dagpenge?

Der er mange, der tror, at man som selvstændig ikke kan få dagpenge. Det er dog slet ikke tilfældet. Det kan man sagtens, men det kræver, at man kan leve op til følgende krav:

 • Du skal angive, at du er ledig på jobcentret via Jobnet.dk
 • Senest to uger efter skal du have et opdateret CV
 • Du skal både bo og opholde dig i Danmark
 • Du skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet
 • Du skal kunne starte i et nyt job med en dags varsel
 • Du skal selv aktiv lede efter et nyt arbejde

Ovenstående er gældende, uanset om du er selvstændig eller lønmodtager. Som selvstændig skal desuden kunne leve op til følgende:

 • Du skal drive virksomhed som hovedbeskæftigelse
 • Du skal have arbejdet min. 30 timer om ugen
 • Du skal have arbejdet min. 52 uger inden for de seneste tre år
 • Din virksomhed skal være lukket, og du skal kunne dokumentere dette